Waar komt zelfvertrouwen vandaan?

Hoe krijg je het lef om te flirten met wie je maar wil? Hoe krijg je het lef om precies de goede dingen te zeggen op precies het goede moment? Hoe zorg je ervoor dat je niet meer wordt geremd door dat irritante stemmetje in je hoofd, dat jou er altijd weer van overtuigd dat je het niet kan, dat je het niet waard bent en dat je gewoon nooit goed genoeg bent?

Kortom, waar komt zelfvertrouwen vandaan?

Hint: bij de volgende drie dingen komt het NIET vandaan…

MISVERSTAND 1: BEVESTIGING KRIJGEN

Als je nou eens wat meer bevestigd zou worden en wat minder afwijzingen zou krijgen. Dat zou wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Toch? Dus je doet je best om zo min mogelijk te worden afgewezen. Je gaat spannende ontmoetingen uit de weg, waarvan je vermoedt dat ze voor jou te hoog gegrepen zijn.

Tegelijkertijd doe je je best om indruk te maken. Om in de smaak te vallen. Te pleasen. Je investeert tijd om vrouwen goed te bestuderen. Vervolgens ga je alleen datgene doen waarvan je denkt dat je daarmee goed bij hen zal scoren.

Je voelt ‘m al aankomen. En je weet dit vast al wel: pleasen werkt averechts om bevestiging te krijgen. En zelfs al oogst je bewondering om de mooie trucjes die je tentoonspreidt, het goede gevoel wat daaruit voortkomt blijkt vluchtig en zet zich niet om in een blijvend zelfvertrouwen.

Ooit kende ik een artiest. Hij schuimde alle festivals af en verleidde de mensen met de mooiste kunsten. Altijd had hij wel een handvol vrouwen om zich heen hangen. En toch… hij verbaasde zich erover dat hun bevestiging geen blijvend effect had. De vrouwen verdwenen na 20 minuutjes van bewondering weer uit beeld en echte connecties werden nooit gelegd.

Inmiddels was de artiest verslaafd geworden aan de bevestiging. Want zonder zijn trucs, wat blijft er dan nog van hem over? Waar moet hij dan zijn shot bevestiging vandaan halen?

En zo kan het gebeuren dat de meest gevierde mensen uiteindelijk ook gewoon geen idee hebben. Best een geruststellende gedachte eigenlijk.

MISVERSTAND 2: ZELFVERTROUWEN UIT EEN FLESJE

Hoe makkelijk zou het zijn als je net als Austin Powers je mojo gewoon uit een flesje kon halen. Nouja, er is wel een flesje dat ook wel bekend staat als ‘Dutch courage’: alcohol. De tijdelijke zelfvertrouwen-boost is mooi meegenomen. Je durft ineens wat je anders nooit zou durven. Helaas komt je chemisch aangemaakte bravoure op anderen vaak iets anders over dan je denkt, omdat ook je gezonde beoordelingsvermogen wegvalt. Dat gevoel van spijt achteraf doordat je iets gedaan of gezegd hebt… We kennen het allemaal. Daarom is flirten en alcohol zo’n slechte combinatie.

En ook met alcohol geldt weer: het levert je geen blijvend zelfvertrouwen op. En afhankelijkheid ligt altijd op de loer zodra je merkt: zonder een biertje of twee ga ik echt niet zomaar een vrouw aanspreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *